illbruck - přirozené spojení okna s domem

Podstatou moderních oken je jejich dokonalá těsnost. Klíčová vlastnost , kvůli které si je pořizujeme. Naše pozornost se nejvíc soustředí na těsnost okenního křídla v rámu a na sklo.Zapomíná se však na těsnost celého okna ve stěně domu. Tento fakt zůstává zanedbávaný, i když je všeobecně známo, že mezi okne a sotěním zůstává po instalaci okna spára. Ta se nachází po celém obvodě okna a je logicky vystavována povětrnostním vlivům. Pokud není spára odstraněná, dochází k různým negativním vlivům, které se časem provejuví v interiéru.

Spára okolo okenního rámu existuje, i když není na první pohled zřejmá. Je ukrytá pod relativně tenkou vrstvou omítky, pod kterou se nachází tepelný izolant, známý jako montážní pěna. Vrstva omítky však nedokáže zabránit pronikání vody do spáry. Nezabrání tomu ani tepelně izolační výplň ( montážní pěna ), která díky své struktuře absorbuje vodu a nedokáže vyrovnávat rozpínavost spáry. Okno v takovém případě není celkem spojené s domem, do kterého je usazené.

Plísně – typický jev u nových oken

tremco_01_03

Tzv. chladné rohy se nachází v okenním ostění uvnitř v místnosti. Jejich vznik je způsobený netěsností a špatnou tepelnou izolací spáry mezi oknem a stěnou domu. Protože je tepelná izolace překrytá jen tenkou vrstvou omítky, bývá narušována povětrnostními vlivy, nejčastěji deštěm.Pěna začne časem bobtnat a tím začne propouště. Vlivem tepelných rozdílů v místnosti a vlhkosti vzduchu dochází ke srážení na chladnějších místech - tedy v rozích.

Plísně v těsné blízkosti oken jsou  způsbené kondenzací vodních par na chladných místech. Nejčastějším výskytem plísní jsou rohy v ostění okna. Plísně mohou vznikat i z důvodu zatékání. V obou případech může mít tento jev na svědomí chybějící těsnění mezi okne a stěnou a nefunkční tepelný izolant

Montáž nového okna jen s použitím montážní pěny není správná. Polyuretanová pěna totiž slouží jen jako tepelný izolant, neřeší však utěsnění. Tento materiál není odolný vůči vlhkosti a dešti a už vůbec není odolný vůči UV záření. Při kontaktu s vodou ji nasává a časem nabobtná. Tím pochopitelně dochází k jejímu defektu, který způsobuje prosakování vody do interiéru a promrzání.

Používání montážní pěny jako jediného instalačního materiálu je způsobené jednoduchostí práce s ní a její nízká cena.

Ukotvení okna do otvoru je nutnost, díky které okno v budově vůbec drží. Nezajišťuje však přirozené spojení způsobem, který by z okna udělal homogenní součást stavby. Po " surové" montáži okna se po jeho obvodě nachází spára, která neustále pracuje. "Spojení " tuto spáru trvale odstraňuje.

Přirozené spojení s illbruckem i3

Aby se okno stalo homogenní součástí domu, je nutné ho spojit způsobem, který odstraní spáry mezi oknenním rámem a ostěním. Takovéto spojení musí mít trvalou životnost a musí odolat jak výkyvům počasí, tak i různým mechanickým vlivům.

Moderní těsnící systémy illbruck i3 řeší přirozené spojení okna s domem dvojím způsobem :

  • Systém rozpínavé hluboce impregnované pěnové pásky illmod Trio+ s velmi kvalitní samolepící vrstvou pro začištění přirozeného spojení
  • Systém speciálních exteriérových a interiérových fólií TwinAktiv s vnitřní tepelnou izolací a velmi kvallitní samolepící vrstvou zajišťující trvalé spojení okenního rámu s ostěním.

illbruck i3 proti dešti, plísním a promrzání

tremco_02_07

Po mechanickém ukotvení okna do otvoru stavby zůstává po celém obvodě okenního rámu několika centimetrová spára. Těsnící systém illbruck i3 spojí okno se stavnou  následujícím způsobem :

  • Po celém obvodě okenního rámu se přilepí pěnová páska illmod Trio+, která je v předstlačeném stavu
  • Okno se vsadí do otvoru a mechanicky se ukotví.
  • Pěnová páska pomalu expanduje až dojde k vyplnění celého prostoru mezi okenním rámem a stěnou.
  • Díky své trvalé roztažnosti dokáže páska neustále vyrovnávat pohyb spáry. Charakter materiálu s hloubkovou impregnací zajišťuje tepelnou izolaci, těsnost,  odolnost proti dešti, vodním parám a UV záření.

Druhým způsobem spojení je systém speciálních venkovních a vnitřních fólií TwinAktiv :

  • Na venkovní stranu okenní rámu se nalepí fólie, jejíchž úlohou je ochrana tepelného izolantu před poškozením vodou, stálé odvětrávání a nakonec vyrovnávání mechanického roztahovaní spáry.
  • To stejné se provede na interiérové straně okenního rámu. Úkolem této fólie je zamezení průniku vodních par z místnosti do spáry a opět vyrovnávání mechanického roztahování spáry.
  • Okno se usadí do otvoru a mechanicky se ukotví.
  • Spára se po celém obvodě vyplní tepelným izolantem ( montážní pěna )
  • Na závěr se fóli přilepí k ostění zvenku i zevnitř.

Kvalita spojení okna s domem systémem illbruck i3 je garantována zárukou 10 let.

tremco_03_11

illmod Trio+ představuje nejlepší a doposud nepřekonaný způsob spojení okna s domem.

Pomocí jediné hluboce impregnované pěnové pásky dosáhneme vynikající těsnosti a voděodolnosti zvenku i zevnitř.

illmod Trio+ je na rozdíl od montážních pěn permanentně pružným materiálem. Tím efektivně zamezuje vzniku spár způsobených neočekávanými mechanickými vlivy.

illbruck i3 spojuje plastová, dřevěná a hliníková okna se zděnými, panelovými a dřevěnými domy.

Lepší klima v našich domovech

Nové přirozeně střídá to staré. Díky lidksým ambicím a vynalézavosti žijeme v lepších podmínkácj a tím se mění i náš životní styl a jeho vnímání. Bydlíme komfortněji, příjemnějí, často také zdravěji. Není však dotyčný komfort bydlení jen naší iluzí?

Mnoho lidí se domnívá, že pohodlí jejich domova je jen vykouřená místnost s minimálními energetickými ztrátami. A co klima? Myslí na to vůbec někdo? Nesprávně utěsněná, nedýchající místnost, ve které se hromadí vlhkost, je živnou půdou pro tisíce alergenů, které se v jakékoliv fázi svého bujení podepisují na zdraví dětí, nebo jedinců se sníženou imunitou.

Při stavbě nového domu, nebo při rekonnstrukci starších staveb je rozumné myslet především na tyto okolnosti a nedávat jedinou šanci řemeslnickému šlendriánu, či různým kutilským alternativám. Nakonec dům nestavíme několikrát za život. A ani okna neměníme každých deset let. buďme zodpovědní, když ne vůči sobě, tak vůči naším dětem.