Novinky ze světa oken a dveří

Pokud se chcete doma cítit komfortně a příjemně, je důležité, abyste neměli interiérovou vlhkost ani příliš vysokou, ale ani příliš nízkou. Zároveň pro dokonalé pohodlí platí, že nejvhodnější (doporučená) teplota v obývacím pokoji je 20 – 21 ° C, v ložnicích cca 18 – 19 ° C a v dětských pokojích cca 21 – 22 ° C. Každý člověk má individuální vnímání teploty a chladu, proto každému člověku vyhovuje jiná teplota. Mění se to i věkem, starší lidé si stěžují na pocit chladu a přitom pro někoho mladšího je taková teplota v interiéru přijatelná.

Vlhkost vzduchu v interiéru

Pocit chladu je přímo ovlivněno i vlhkostí vzduchu v interiéru. Optimální relativní vlhkost vzduchu je 45 – 55 %. Vzduch s vlhkostí nad 60 % podporuje rozmnožování a vznik nežádoucích zárodků plísní, které mohou vyvolávat alergie, astma, dokonce i infekce dýchacích cest. Příliš suchý vzduch (pod 35 %) zase způsobuje vysušování očí a sliznic.

Vlhký vzduch se ohřívá hůře, protože obsahuje vodní páry, které se musí rovněž ohřát. Z tohoto důvodu se spotřebuje více energie na vytápění a to znamená vyšší finanční náklady.

Po vyvětrání dochází k výměně teplého vzduchu nasyceného vodními parami za studený, který se po zahřátí stává suchým, přičemž na jeho zahřátí se spotřebuje podstatně méně energie než na ohřátí vlhkého vzduchu.

Pokud budou tyto fyzikální jevy v rovnováze, pak se v prostředí interiéru budete cítit příjemně. Pokud některý z faktorů převažuje, tak vzduch vnímáme buď jako vlhký, chladný až studený, či příliš suchý a nepříjemně teplý.


Příště:
Zatepleno, plastová okna vyměněna a stále se špatně dýchá!